Emma Börjesson är projektledare, på bilden tillsammans med Hanna Glans från räddningstjänsten.
Emma Börjesson är projektledare, på bilden tillsammans med Hanna Glans från räddningstjänsten. Foto: Fredrik Almryd/Sveriges Radio.

De vill öka jämställdheten i räddningstjänsten

"Där kan man vara oavsett kön eller sexuell läggning"
1:06 min

Forskare på högskolan i Halmstad har skapat ett återhämtningsrum istället för omklädningsrum för att öka jämställdheten inom räddningstjänsten.

– Vi såg att omklädningsrummen är en väldigt central del i brandmannens vardag. Man spenderar väldigt mycket tid där. Men det är uppdelat med kvinnor och män, som minoriteter hamnar utanför, säger Emma Börjesson som är projektledare från högskolan i Halmstad. 

Genom att bygga återhämtningsrum istället för omklädningsrum blir den gemensamma återhämtningen något som alla kan vara delaktiga i.

– Nu har vi skapat återhämtningsrum som inte är uppdelat efter kön.

Ett återhämtningsrum består av duschkuber med lite gemensamma utrymmen.

– Där kan man vara oavsett kön, sexuell läggning eller integritet, och byta om och duscha, men ändå kan föra samtal med varandra som är viktiga för sammanhållning och gemenskap. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".