Pubkvällar gör succé på äldreboende

1:50 min

Äldreboendet Sjölunda i Hylte har dragit igång pubkvällar. "Men du ska inte tro att vi har rullatorfylleri", skrattar Irene, som närmar sig 90 år.

Nästan varenda stol i salen är fylld. I mitten av rummet står Tony Jacobsson tillsammans med tre andra dansare. Han är själv enhetschef på boendet, men idag ska han uppträda med sin linedancegrupp.

Chefen har inga som har några problem med att bjuda på sig själv när musiken sätter igång. Det är pubkväll på Sjölunda och stämningen är på topp.

Det ingår i projektet att de ska leva som du och jag gör på vår fritid. De boende tycker att det är väldigt roligt.

Vid ett av borden som omger den yta som får klassas som en scen, sitter Gun Berglund och njuter.

– Jag har bara superlativer att säga. Pubkvällarna är så trevliga och det kan inte bli bättre. Det är samvaro och man blir glad över att träffa alla. De hittar alltid på något roligt för oss här.

Denna kväll står linedance på schemat men det kan också vara vanlig dans eller frågesport.

– Det bästa var när gruppen Elvis 4-ever var här. Det är två killar som åker runt och är väldigt lika Elvis. De är våra idoler här! säger Gun Berglund.

Jessica Andersson och Inger Ebbesson jobbar på Sjölunda och berättar att pubkvällarna har gjort stor succé bland de äldre och frågorna om när det är dags för nästa kväll är många.

– Det som är mest uppskattat är dansen. Det avslutas nästan varje gång med dans och alla dansar med alla som vill, säger Jessica Andersson.

Även de som inte kan dansa för att de till exempel sitter i rullstol hjälper vi. Ikväll har vi också utökat sortimentet i baren.

De berättar att de nu tänker utöka pubkvällarna till två gånger i månaden eftersom responsens har varit så positiv.

– De tycker det är så roligt. Kan de inte gå till en pub så får vi ta  puben till dem istället. 

En annan som uppskattar dansen är Irene Elmqvist. Hon säger att när hon var ung fanns inga pubkvällar. Men någon svängom blir det tyvärr inte för Irene.

– Tänk om jag kunde dansa med Tony. Vad glad jag skulle bli då. Han är härlig men jag kan inte dansa för mina dåliga ben.

Irene Elmqvist har beställt in ett glas rött vin och en påse chips dagen till ära. Mer än så blir det heller inte påpekar hon med eftertryck:

– Det blir bara ett glas. Du ska väl inte tro att vi har rullatorfylleri för det får vi inte ha, avslutar Irene lagom till att Tony Jacobsson och de andra dansarna tar sina sista steg på dansgolvet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista