hund och bilar splitbild
Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Sveriges Radio.

Min hund skäller på bilar – vad ska jag göra?

"När vi går på vägen skäller han på bilarna"
2:52 min

P4 Hallands lyssnare Ullas hund skäller på bilar. Hundcoachen Ingrid Hammarlind tipsar hur hon ska komma tillrätta med problemet.

 – När vi går på vägen och det kommer bilar skäller min hund på dem. Jag blir så irriterad på detta. Vad ska jag göra? undrade P4 Hallands lyssnare Ulla. 

– Man får försöka se till att avleda hunden innan situationen uppstår. Dra till dig hundens uppmärksamhet så hunden inte får en chans att fastna i detta beteendet, säger hundcoachen Ingrid Hammarlind. 

Ingrid Hammarlind menar att det finns bättre sätt än att dra i hundens koppel för att försöka få den att sluta skälla på bilar. 

– Försök få ur honom ur beteendet. Jag skulle försöka ha en liten sprayburk med vatten, och om hunden börjar skälla sprayar jag den med lite vatten i ansiktet.

Att hundar skäller på bilar beror på att hunden ser det som en jakt, menar Ingrid Hammarlind. Hunden skäller på bilen, och då försvinner bilen bort, och därmed "vinner" hunden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".