Hanna och köpcentrum, splitbild
Foto: Sveriges Radio.

Hanna Hallén: Vi borde handla mindre

"Har vi inte kommit längre?"
3:10 min

Hanna Hallén tycker att vi borde handla mindre, och spara på jordens resurser, istället för att bygga stora köpcentrum.

Under dagen har det handlat om hur handeln i Halmstad kommer att utvecklas i och med Eurostops utbyggnad och det pratas om hur alla köpområden ska kunna utvecklas och sälja mer. En som tänker i motsatt riktning, att vi kanske snarare borde handla mindre, är Hanna Hallén.

– Har vi inte kommit längre? Världen är i förändring. Vi står inför ganska stora utmaningar i och med klimatförändringar och brist på jordens resurser. Detta känns som ett väldigt kortsiktigt tänk, säger Hanna Hallén, från Halmstad som är aktiv i Omställningsrörelsen. 

Jag kan snacka hur mycket jag vill om hur dåligt detta är. Men jag tror jag påverkar mer om jag cyklar runt med min lådcykel och säger: Nej, tack, jag behöver ingen påse.

– Vi köper på oss prylar som vi inte behöver, prylar av låg kvalitet. Det skulle vara bra om vi tänkte på kvalitet och om man faktiskt behöver det man ska köpa. 

I framtiden hoppas Hanna på att Halmstad har en bilfri stadskärna och att invånarna köper varor som är producerade lokalt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".