Turkisk och svensk flagga.
Foto: Leo Sellén/TT/arkiv

Varbergsföretag tros möjliggöra spionage

Fd anställd: Jag vill inte ångra mig resten av mitt liv
2:04 min

Ett Varbergsföretag tros ha sålt en teknisk lösning som kan hjälpa regeringen i Turkiet, med president Erdogan i spetsen, att spionera på sina medborgare.

Anställda på företaget Procera Networks har slutat i protest mot att de inte vill ha nåt att göra med en möjlig övervakning. Det skriver den amerikanska tidningen Forbes med rubriken "hjälper ett amerikanskt företags teknik Turkiet att spionera på sina medborgare?"

Det handlar om ett verktyg som efterfrågades av det tidigare statsägda Turk Telekom – frågan såg till en början legitim ut enligt tidningen Forbes. Det handlade om att söka upp bedragare och lösningen som företaget tillhandahåller går ut på att plocka ut användarnamn och lösenord.

Det här kan användas till goda ändamål, till exempel för att identifiera virus. Problemet här är att det är just Turkiet det handlar om.

Enligt källor till P4 Halland så visar det sig när man ställde följdfrågor och tittar på specifikationerna så fick utvecklarna känslan av att det här är tänkt till något helt annat. Till exempel övervakning av oppositionella.

Så här skriver en medarbetare, som säger upp sig på grund av detta, i ett internt mejl som P4 Halland tagit del av:

Jag vill inte ångra mig resten av mitt liv för att jag har varit en del av Erdogans vansinne.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om hur regeringen i Turkiet stoppat oberoende medier, journalister har gripits och efter kuppförsöket har flera lärare och statiligt anställda gripits eller fått sparken. Yttrandefriheten har monterats ned steg för steg redan innan kuppförsöket.

På Procera Networks som grundades i Varberg, men som nu är amerikanskt med utveckling i Varberg – har ett antal personer sagt upp sig på grund av avtalet med Turk Telekom, enligt Forbes. Enligt en källa protesterades det redan innan det var signerat – men då var det inte intressant att prata etik.

I det interna mejlet skriver den anställda:

Vi är nu på väg ner i det hål där vi inte längre använder det för bra saker - och det för att jaga nästa krona.

P4 Halland har sökt Procera Networks ansvariga i Varberg, men de hänvisar till pressavdelningen i USA som skickar ett uttalande via mejl och skriver:

"Vi stödjer starkt grundvärderingar om mänskliga rättigheter. Vi tillhandahåller teknik som hjälper telekombolag att utföra sitt arbete mer effektivt och förbättra deras kunders användarupplevelse. Vi tillhandahåller inte teknik för övervakning. Vi håller oss till alla tillämpliga lagar. Vi har också fortsatt att stärka våra policies och processer för att våra produkter ska användas som avsett."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".