Misstänkt leds av polis i Borås tingsrätt.
Den 47-årige mannen misstänks för sexbrott på nätet mot 114 flickor. Foto: Thomas Johansson/TT

Åtalad för hundratals sexbrott får sin dom i dag

114 flickor från hela landet, även Halland, utsattes för sexbrott på nätet. I dag får den åtalade mannen sin dom.

Åklagarna har yrkat på maxstraff, åtta års fängelse, för den 47-årige man från Ulricehamn som åtalats för att ha utsatt 114 unga flickor för sexbrott via internet. 

I dag kommer domen efter en av de mest omfattande rättegångarna någonsin i Borås tingsrätt.

Enligt åtalet har mannen begått närmare 650 brott mot flickorna under en femårsperiod. Många av de drabbade var mellan 12 och 14 år när de utsattes för övergreppen. Rättegången som pågick i 46 dagar omfattade bland annat sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, grov fridskränkning och grovt förtal.

Mannen har verkat under falsk identitet och utgett sig för att vara en jämnårig kille eller tjej för att lura flickorna att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkameran.

– I sin jakt är han extremt enträgen och efterhängsen vilket jag nästan skulle kalla sjukligt, sade åklagare Åsa Askenbäck i samband med rättegången.

I bevisningen ingår bland annat flera konton på bland annat meddelandetjänsterna Skype och Kik som kan kopplas till mannen.

47-åringen har erkänt en del av brotten men förnekar andra. Enligt mannens advokat Mats Svanberg saknas tillräckligt med bevis för att bekräfta att det enbart är den åtalade som haft kontakt med flickorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".