Kenneth Persson + ectasy, splitbild
Kenneth Persson, förundersökningsledare i Halmstad. Foto: Sveriges Radio.

Bevisat: Rejvfestarna var drogpåverkade

"Kretsar festen kring narkotika är det en dålig företeelse"
1:33 min

Flera av de som deltog på en rejvfest i Oskarström för drygt två veckor sedan, hade narkotika i blodet.

Hallandspolisen har nu fått tillbaka tio av de tolv prover, som Nationellt Forensiskt Center, NFC, analyserat.

– Samtliga av de tio vi fått tillbaka visar positivt på droger. De droger det gäller är ecstacy och amfetamin samt en smula kokain, säger Kenneth Persson, som är förundersökningsledare i Halmstad, till P4 Halland.

– Det var ett ganska väntat resultat på det vi fått tillbaka. Att det än så länge är 100 procent av de vi fått tillbaka är kanske lite mer anmärkningsvärt.

Natten till söndagen den 16 oktober slog ett tjugotal poliser till mot en fest i en lokal i Oskarström, där ett drygt hundratal personer festade och där det såldes alkohol utan tillstånd. Polisen stängde av musiken och tömde lokalen på teaterrök.

12 personer, varav två minderåriga, omhändertogs på festen för provtagning, misstänkta för ringa narkotikabrott och festarrangören misstänks för brott mot alkohol- och ordningslagen.

– Patrullerna på plats trodde att det var fler där som var påverkade, men detta var vad de hann med. Då tar man de självklara fallen, de man kan se en tydlig misstanke på, säger Kenneth Persson.

När polisen kom till lokalen hittade man en betydande mängd narkotika, som var portionsförpackad och som misstänks ha dumpats av festdeltagare när festen avbrutits.

Den delen har polisen utrett som olaga innehav och svaren på de droger som beslagtogs har även de kommit.

– Där hade man ju egentligen droppat den här narkotikan på marken så vi har ju ingen direkt gärningsman på de drogerna. Därför gör det att vi utreder vad det är för droger och sedan lägger vi tyvärr ned den misstanken, säger han.

Analysen visar att den dumpade narkotikan var cannabis, amfetamin, mdma (ecstacy) och en förpackning kokain.

– Nu kommer de som varit positiva kallas till förhör och sedan kommer det att utredas var och ett för sig så att säga, säger Kenneth Persson.

Festarrangören hade hyrt lokalen från ägaren. Men under vilka premisser vill Kenneth Persson inte gå in på.

– Det finns en förklaring till att han har hyrt den här lokalen, men jag kan inte riktigt gå in på det i nuläget.

Har han ljugit om vad han skulle ha lokalen till?

– Den frågan är förknippad med själva förundersökningen så jag kan inte gå in på det, säger han.

Rejvfester förknippar jag mest med 90-talet. Hur tänker du kring det?

– På nittiotalet hörde man ofta talas om ravefester, men sedan har det varit väldigt tyst om dem. Det betyder ju inte att de har dött ut för det, utan det kan ju ha varit att vi inte vetat om dom helt enkelt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".