eurostop + kungsmässan, splitbild
Foto: Sveriges Radio.

Centrumutvecklare: Kungsbacka värsta exemplet på citydöd

"Kungsbacka fick förödande konsekvenser"
2:01 min

Kungsbacka är ett av de värsta exemplen på när ett köpcentrum dödat citykärnan, det menar centrumutvecklaren Henrik Olsson.

– Kungsbacka fick förödande konsekvenser. Jag följde många tragiska fall, det var många företagare som gick i konkurs. Kungsbacka är ett av Sveriges främsta exempel på hur man flyttar en upplevd stadskärna, säger Henrik Olsson, som just nu är centrumutvecklare i Falkenberg, men som har haft samma jobb i Kungsbacka.

Han menar att Kungsbacka är ett av de värsta exemplen i Sverige på när ett köpcentrum dödat citykärnan i och med att Kungsmässan öppnade för några år sedan.

I flera av de halländska kommunerna är detaljhandeln uppdelad mellan city och köpcentrum utanför stadskärnan. Och på sina håll expanderar köpcentrumen – färskast exempel är Eurostop utanför Halmstad som växer ordentligt och som delvis nyinvigdes igår.

Vad finns det för risker och fördelar med ett externt köpcentrum? 

– Fördelen är att invånarna får ett bättre utbud av butiker. Den stora risken är att man flyttar arbetstillfällen. Och då behöver man köra mer bil och det är inte bra för den ekologiska hållbarheten. 

Vad finns det för värden som kan gå förlorade i en stadskärna när ett köpcentrum öppnas upp? 

– Det finns en risk att man upplever stadskärnan som död, och det är ingen som vill flytta till en död stad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".