Carlos Luna träffar påven, splitbild
Carlos Luna kommer träffa påven under hans besök i Sverige. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.

Kompisen bjuder påven på honung – i hemlighet

"Påven mailade: Glöm inte honungen!"
3:29 min

Carlos Luna från Båstad är vän med påven. I dag kommer han träffa påven på en hemlig plats, och med sig har Carlos en burk honung.

– Jag kommer att träffa honom personligen på en hemlig plats. Det enda jag vet är att jag kommer att åka till en viss plats med taxi, därifrån kommer jag åka med polisbil till en hemlig plats, säger Carlos Luna.

Carlos Luna berättar att han träffade Franciskus på 60-talet när Franciskus studerade till präst och Carlos Luna kämpade mot diktaturen i Argentina. De träffades bland annat på seminarier. 

Vi avslutade alltid med att spela fotboll, och jag sparkade honom några gånger. Men jag har bett om ursäkt, och han har sagt att det är glömt och förlåtet. Det är inte många som har sparkat en påve! 

– Jag har med mig en present som vi kommer lämna till honom. Det är honung från Båstad. 

När Carlos besökte påven 2014 i Vatikanstaten hade han med sig en burk honung till påven. Och påven tyckte tydligen om honungen. 

– Han mailade till mig för några dagar sedan och skrev: Carlos, glöm inte honungen! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".