Kamilla Petersson om sonen Jesper Molins utställning.
Foto: Sveriges Radio.

Kamilla: Stark känsla redan som barn

"Jag smygtittade på flickorna som hoppade rep"
3:11 min

Kamilla Petersson könskorrigering har uppmärksammats genom sonens utställning "24 porträtt av min pappa Kamilla". Hör henne berätta om hur livet förändrades.

– Det är lite svårt att riktigt få grepp om sina känslor när man är 5-7 år, men jag är ganska övertygad om att jag hade en känsla – en ganska stark känsla – av att det var någonting som inte riktigt var som det skulle, berättar Kamilla Petersson.

Hur uttryckte det sig?

– Jag kände ju inte för någonting som pojkarna runt omkring mig kände för. Jag gick omkring och smygtittade på flickorna när de hoppade rep och var väldigt fascinerad av deras klänningar och hår, förklarar Kamilla.

Kamilla berättar att hon kände en väldigt stor skam, och hon ville inte bli upptäckt. 

– Jag har aldrig känt att jag har passat in. Jag försökte förtvivlat passa in, men det gick inte. 

Vad gjorde att du tog steget? 

– Det var en after work-grej med jobbet. Jag hade som vanligt långa naglar och lite ljusrosa kläder. Då frågade jag lite försiktigt en tjej jämte mig hur hon uppfattade mig och mina naglar. Hon berättade att detta inte var en nyhet, och hon sa åt mig att köra på som jag ville. Det var det som fick mig att ta steget. 

Från en grå introvert man till en färgsprakande utåtriktad kvinna helt plötsligt.

Läs mer: "Från grå man till en färgsprakande kvinna"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".