Märta Pastorek Gripson, danspedagog och forskare.
1 av 2
Märta Pastorek Gripson, danspedagog och forskare. Foto: Privat.
barn som dansar
2 av 2
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Ny studie: Pojkar rädda för att dansa

"Pojkar uppfattar det hotfullt"
2:35 min

Varför dansar inte pojkar? Den frågan har Märtha Pastorek Gripson försökt svara på i sin avhandling.

Märtha Pastorek Gripson har doktorerat i estetik och lärande vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

Hon har studerat hur flickor och pojkar gör när de dansar – och sett att det skiljer sig åt. Nu ställer hon sig frågan: Behöver det verkligen vara så?

I avhandlingen såg hon att pojkarna känner sig hotade av dansen – och det kvinnliga.

Jag har sett att pojkar uppfattar det hotfullt att förknippas med femininitet. Det minskar deras status i gruppen att uppfattas som icke-typiska pojkar.

En annan slutsats i studien är att de flickor som fick testa på modern dans började röra sig mer självständigt – och inte dansar som för att visa upp sig.

Flera av flickgrupperna ägnar sig åt rörelser där det är tydligt att de förväntar sig att det finns en betraktare som tittar på dem.

– Jag har också sett att flickor som mött modern dans kan ta plats med en slags pondus och självklarhet, där de inte bara förställer sig för publiken utan de agerar som kraftfulla, självständiga, tänkande individer.

I avhandlingen har hon försökt ta reda på om dans behöver finnas på skolschemat för barnen i mellanstadiet.

– Jag tycker att dans borde vara ett eget ämne i skolan, precis som musik och bild är egna ämnen idag.

Märtha Pastorek Gripson har undersökt danslektioner i årskurs 3-5 på grundskolan.

Med dansen som skolämne skulle hon även vilja se att elever får diskutera de olika föreställningar om hur flickor och pojkar ska bete sig i olika danser och genrer.

– Är alla pojkar likadana? Är alla flickor det eller finns det skillnader? Det handlar om att uppmärksamma vidden av flickighet och vidden av pojkighet, säger Märtha Pastorek Gripson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".