Lisa Wall, familjerådgivare och Christina Bäckblom Fahlén, enhetschef vid Familjerådgivningen i Halmstad.
Lisa Wall, familjerådgivare och Christina Bäckblom Fahlén, enhetschef vid Familjerådgivningen i Halmstad. Foto: Therese Ahlhult/Sveriges Radio.

Halmstad söker mest kärlekshjälp i landet

"Mindre tabubelagt att söka hjälp"
2:30 min

Behovet av hjälp med relationsproblem ökar i Halland. På ett år tar Familjerådgivningen i Halmstad emot ungefär 750 nya ärenden.

– I Halmstad och i Halland ökar ansökningarna väldigt mycket och ligger nog på den högsta nivån i landet, som det ser ut nu, säger Christina Bäckblom Fahlén, som är enhetschef vid Familjerådgivningen i Halmstad. 

I år är det 50 år sedan Familjerådgivningen Halmstad öppnade sin mottagning. Och på mottagningen märker man att det är många som söker hjälp för problem i relationer.

Vad beror det på?

– Det beror nog på att man söker sig gärna till experter. Vi är också ute och informerar och det kan bidra till att folk söker hjälp, säger Christina Bäckblom Fahlén.

– Det är mindre tabubelagt att prata och söka hjälp, idag, säger Lisa Wall, som är familjerådgivare. 

Vad söker man hjälp för? 

– Det kan handla om ekonomi, barnuppfostran, livspusslet; att vi har svårt att få ihop livet, säger Lisa Wall. 

Hur ska man få ihop livet? 

– Man behöver prata med varandra, kring vad vi tänker, våra förväntningar och gemensamma beslut, säger Lisa Wall. 

– Man måste prata om förväntningar, man ska vara en perfekt partner och en perfekt förälder och man ska göra allt, allt, allt. Man måste tagga ner litegrann. Man måste ha en lite mer realistisk förväntan än att man måste vara väldigt lycklig alltid. Det går ju upp och ner i en relation, säger Christina Bäckblom Fahlén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".