kött, köttfärs som behöver slängas, splitbild
På Veingeskolan behövde man slänga 130 kilo kött efter att någon stängt av kylarna. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

130 kilo skolmat förstörd – kylar saboterade

"Drabbar många oskyldiga barn som vill ha mat"
2:56 min

130 kilo köttfärs, falukorv och andra matvaror fick slängas efter sabotage mot två kylrum på Veingeskolan.

Det var när personalen kom till jobbet i går morse som de upptäckte att två av de tre kylrummen som normalt håller en temperatur på fyra grader var uppe i 18 grader.

– Vi öppnade kyldörrarna när vi skulle börja laga maten och då märkte vi att det var varmt inne i kylarna. Det var nästan lika varmt inne i kylarna som i köket, berättar Christina Bertilsson, som är köksansvarig. 

Vad gör man då?

– Vi fick tänka om och göra något annat till lunch istället. Vi fick slänga 130 kilo köttfärs och lite falukorv. Det kändes väldigt tråkigt, det är inget man vill göra. 

Sabotaget begicks i helgen då personer har klättrat upp på skolans tak och stängt av kylarna. På taket finns nämligen arbetsbrytare som en säkerhet för de tekniker som servar kylrummen. 

– Det är en brytare uppe på taket som har slagits ut, vilket gör att kylrummet inte fungerar, säger Lisa Larsson, som är internservicechef på Laholms kommun. 

Vad får detta för konsekvenser? 

– Detta är sabotage, vilket gör att barnen inte får den maten som bestämts, och i vissa fall kanske vi inte kan lösa uppgiften och ge barnen mat, säger Lisa Larsson och fortsätter: 

– Vi uppskattar att vi behöver slänga mat för 15.000 kronor.

Vad vill ni säga till de som saboterat kylarna? 

– Vad tänker ni på? Detta drabbar så många oskyldiga barn som vill ha sin mat, säger Christina Bertilsson.

Det här är tredje gången denna terminen skolan drabbas av ett sabotage som detta och mat för tusentals kronor har gått till spillo. Hallandsposten var först att rapportera om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".