skugga
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Uppmärksammad våldtäkt på rastplats

Våldtogs – plötsligt såg hon dem på Facebook

Kvinnan: Delad av vänner som inte visste att det var jag
2:07 min

Den kvinna som blev våldtagen av två män på en rastplats utanför Kungsbacka förra året är kritisk mot polisens agerande.

När polisen gick ut med bilder på de efterlysta våldtäktsmännen fick hon inget veta - hon fick se bilden på sociala medier.

– Helt plötsligt ligger bilden ute på Facebook, delad av vänner och bekanta som inte visste om att jag var den berörda, säger kvinnan till P4 Halland.

Inger Ohlsson är chef för polisens sexbrottsrotel i Halland. Hon medger att det var fel av polisen att gå ut med bilden utan att informera kvinnan.

Det här har fallerat. Självklart ska vi titta igenom våra rutiner och kanske förändra dem lite. 

Även Ulrika Rogland, som huvudsakligen arbetar som målsägandebiträde, är kritisk. 

– Man ska inte behöva se saker via medier först, utan man ska få veta det genom polisen eller målsägandebiträdet först. Det är viktigt att polisen informerar direkt vad som händer. Det är inte bra för den utsatte att behöva få reda på saker från annat håll, säger hon.

Fallet fick stor uppmärksamhet när hovrätten sänkte straffet för den ena våldtäktsmannen. Domstolen menade att männen våldtagit kvinnan i tur och ordning och inte samtidigt.

För tre veckor sedan rev Högsta domstolen upp domen och skärpte straffet. Domen blev en form av upprättelse för kvinnan men i efterhand känner hon sig besviken över hur polisen tog hand om henne direkt efter våldtäkten.

– Efter flera timmar på sjukhus blir jag släppt ensam hemma utan att de försäkrade sig om att det fanns någon anhörig vid mig. Som brottsoffer borde man få skyddet att inte bli lämnad ensam, säger hon.

Inger Ohlsson håller med om att det är rimligt att polisen stämmer av om den som blivit våldtagen har någon att prata med efter att ha blivit körd hem.

– Man bör väl checka av om det finns någon som kan prata med henne. Men det här är nya uppgifter för mig - att hon inte fått den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".