Peter Göransson på Fonus. Foto: Pressbild
Peter Göransson på Fonus. Foto: Pressbild.

Döden är ett viktigt samtalsämne

"Tycker att det är dramatiskt"
2:46 min

Lagom till Alla helgon publicerar begravningsbyrån Fonus en undersökning som konstaterar att 3 av 10 aldrig pratar om döden.

1001 svenskar mellan 18-79 år har svarat på enkäten. Tre personer av tio säger att de aldrig pratar om sin egen eller en närståendes död.

– En tredjedel säger att man är rädd att prata om döden. Man känner sig lite ovan och man tycker att det är dramatiskt att prata om det, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus, och fortsätter:

– Man är rädd att tangera frågan hur livet skulle te sig utan en viss person i sin närhet. Det är klart att det väcker frågor och det känns obehagligt.

Vad kom ni mer fram till?

– Vi märker att det behövs högtider som handlar om att tillsammans minnas dom som levt och stått oss nära. Det är viktigt med distans till liv och död. Och att ha frågorna uppe är viktiga för att också leva bra i nuet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".