Prästen Maja Lundström tycker att det är viktigt att stanna upp och tända ett ljus för dem vi förlorat. Foto: Therése Alhult/Sveriges radio.
Prästen Maja Lundström tycker att det är viktigt att stanna upp och tända ett ljus för de vi har förlorat. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Prästen Maja: Tänd ett ljus för alla du älskat

"Stanna kvar i dina minnen och känslor"
1:57 min

Tillåt dig själv att känna sorg och saknad. Det säger Maja Lundström, komminister i Kärlekens kyrka i Halmstad.

Inför allhelgona genomför Svenska kyrkan just nu kampanjen #taenminut, om vikten av att stanna upp och minnas de vi har förlorat.

Maja Lundström som är präst i Kärleken, Holm och Övraby i Halmstads pastorat tycker att vi behöver bli bättre på att stanna upp och ta in sorgen - oavsett om man har skiljts åt genom döden eller någon annan form av separation.

– Det är viktigt att visa ömhet mot oss själva. Bara för att en person inte längre finns i livet är platsen i hjärtat inte tomt på tankar, känslor och minnen. Stanna kvar i känslan och gå gärna in en kyrka och tänd ett ljus. Man kan tända ljus även för andra som har försvunnit ur ens liv. Inte bara för de som har gått bort genom den fysiska döden, säger hon.

Under helgen kommer det att brinna tusentals ljus på kyrkogårdar runt om i landet. Maja Lundström tror att dessa ritualer fyller en viktig funktion.

– Vi behöver ritualer i vårt liv för att hantera känsliga processer i våra själar.

Kommer du själv att tända ett ljus för någon?

– Ja, jag kommer att tända ljus för alla de som har funnits i mitt liv och som jag har älskat. Bland annat för min älskade pappa som gick bort för fyra år sedan, säger Maja Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".