Många nyanlända väljer att starta företag i Halland.
1 av 4
Många nyanlända väljer att starta företag i Halland. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Yasin Kayat och Hend Al Kier
2 av 4
Yasin Kayat och Hend Al Kier Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Eias Alshekh Ali
3 av 4
Eias Alshekh Ali Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Bashar Al Shibabi och Azem Ali
4 av 4
Bashar Al Shibabi och Azem Ali Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Rekordsiffror – många nyanlända startar företag i Halland

"Vi kom till Sverige och började från noll"
2:11 min

Många nyanlända öppnar företag i Halland. Enligt Arbetsförmedlingen är Halland bäst i landet.

Det finns ett explosionsartat intresse bland nyanlända i Halland att starta företag. Det berättar företagspartnern Almi. Arbetsförmedlingen bekräftar bilden av att många nyanlända vill starta företag i länet.

Exempel på det är Bashar Al Shibabi som öppnade ett mejeri i Halmstad för drygt tre månader sedan.

– Där tar vi emot mjölken och här borta fyller vi på tanken, förklarar Bashar Al Shibabi medan han visar hur han jobbar. 

Han är en av flera nyanlända som öppnat ett företag i Halland. Det svåraste har varit allt pappersarbete och fixa olika tillstånd. Men han är glad att mejeriet som han öppnat tillsammans med en annan kollega som likt Bashar Al Shibabi kommer från Syrien är igång.

Vi har kommit till ett nytt land och börjat från noll, från ingenting. Därför blir jag nu jätteglad.

Att man haft ett företag i Syrien är en stark anledning till att man väljer att starta ett i Sverige. Samtidigt är det svårt att hitta jobb så därför skapar man ett själv. Så förklarar flera nyanlända som P4 Halland pratat med varför de startat ett företag.

Samtidigt visar siffror från Arbetsförmedlingen att antalet nyanlända som fått en ansökan om ett starta eget bidrag beviljat i Halland har ökat med 40 procent på ett år. Det högsta i landet enligt Arbetsförmedlingen.

Företagspartnern Almi bekräftar också intresset. De har hittills i år hjälpt 110 nyanlända som velat starta ett företag. Och drygt hälften har också satt igång sin verksamhet. Ett explosionsartat intresse beskrivs det som från Almi.

Läs mer: Saknade halländsk baklava – startade bageri 

En annan som öppnat ett företag är Hend Al Kier från Falkenberg som öppnat en restaurang. Hon är glad men säger att det funnits svårigheter. 

– Språket har varit den största utmaningen, sedan är det också mycket papper som ska hanteras och fixas när man söker olika tillstånd, säger Hend Al Kier. 

Hend Al Kier har bott i Sverige i knappt ett år men har inte låtit språksvårigheterna eller all den byråkrati som finns när man startar ett företag sätta stopp för henne. Hon berättar att man måste tro på sig själv. En annan som håller med är Halmstadsbon Eias Alshekh som å sin sida också öppnat en restaurang. Att kunna språket, kämpa och ha tålamod är viktigt.   

Språket, språket och språket. Pratar du inte bra och behöver en tolk så kan vissa saker ta längre tid. Sedan är tålamod väldigt viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".