Sara Larsson, som har arbetat på ett LSS-boende, men valde att sluta.
Sara Larsson, som har arbetat på ett LSS-boende, men valde att sluta. Foto: Inger Söderström/Sveriges Radio.

Hon slutar: Frösunda drar ner fruktansvärt mycket

"Jag känner att jag inte kan stå för det"
1:19 min

Sara Larsson vägrar arbeta när Frösunda tar över LSS-boendena i Falkenberg. De försämrar för de funktionshindrade, säger hon.

Frösunda omsorg tog över alla de 17 gruppbostäderna för funktionshindrade i Falkenberg den 1 november.

Sara Larsson är en av de anställda på ett boende som tidigare drevs av företaget Humana, men hon valde att sluta.

Jag känner att jag inte kan stå för det Frösunda kommer med nu och det som kommer att drabba kunderna. De drar ner fruktansvärt mycket på personal i vår gruppbostad och då blir det ingen kvalitet. 

Den minskade tiden för de boendes aktiviteter i kombination med minskad jourtid på nätterna innebär att ungefär 50 timmar med personal försvinner, bara på det boende där Sara Larsson arbetat fram till den 1 november.

För de boende kan detta innebära att aktiviteter inte blir av, eller att de inte kan utföra aktiviteterna så ofta som de gjort tidigare. 

– Vi har en som åker och simmar en gång i veckan, och det har varit schemalagt. Men det tar två personal, så nu kommer han kunna simma varannan vecka i fortsättningen, säger Sara Larsson. 

Vad anser du är det värsta i denna situationen? 

– Frösunda försämrar på så många sätt, men vi i personalen kan i alla fall välja att gå. De som bor här har inget val. 

Så svarade Frösunda svarar den 1 november

Frösunda omsorg meddelar nu att de har lyckats ordna personal på de två boenden för funktionsnedsatta i Falkenbergs kommun där nästan all personal valt att sluta i samband med att Frösunda tar över verksamheten.

Frösunda tar över alla 17 boenden i Falkenberg och enligt företaget har det "på det stora hela fungerat väldigt bra" inför övertagandet från Humana och Nytida sedan Frösunda vunnit upphandlingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".