hovrätten Göteborg
Foto: Frida Grönborg/Sveriges Radio

Boende på LSS-boende i Halmstad tvingas flytta

En fastighetsägare får säga upp hyresavtalet med LSS-boende efter störningar, efter en dom i hovrätten.

De personer som bor på ett LSS-boende på Söder i Halmstad måste flytta. Fastighetsägaren vill säga upp hyresavtalen och har drivit frågan i domstol. Tingsrätten sa först nej, men nu har hovrätten sagt sitt och gett fastighetsägaren rätt.

Några av personerna på boendet har stört och varit hotfulla mot andra hyresgäster och mot hyresvärden, och fastighetsägaren tycker inte att kommunen gjort tillräckligt för att rätta till problemen och se till att alla andra som bor i huset har en bra boendemiljö där de inte utsätts för hot. Därför sa de upp hyresavtalet för snart tre år sedan. Men Halmstad kommun vägrade flytta, och då hamnade det hela i domstol.

Medan tingsrätten tyckte att Halmstad kommun faktiskt gjort vad de kunnat för att komma tillrätta med problemen genom att säga upp de boende som stört, så tycker hovrätten att det inte gjordes tillräckligt fort och att det gått ut över andra hyresgäster.

– Det är förvånade att en grupp människor ställs på gatan på grund av ett agerande av en person de aldrig träffat. De boende har giltiga hyreskontrakt som hovrätten nu underkänner, säger Hans Jörgen Wahlhed, socialchef i Halmstads kommun.

Halmstad kommun kommer att begära att beslutet inte ska behöva verkställas förrän hela rättsprocessen är avslutad, och nu ska de överklaga till Högsta domstolen.

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och tanken med lagen är att den ska ge rätt till personer med funktionshinder att leva ett så bra och självständigt liv som möjligt.

– Om domslutet står sig försvårar det kommunens möjligheter att uppfylla människors rätt till boende enligt LSS. Om personer som sköter sig kollektivt kan vräkas på grund av en annans agerande skapar det otrygghet för redan utsatta människor, säger Hans Jörgen Wahlhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".