Seif och Aimen Al Mansi driver en syrisk chark.
1 av 2
Seif och Aimen Al Mansi driver en syrisk chark. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Fisnik Nepola är rådgivare på Almi.
2 av 2
Fisnik Nepola är rådgivare på Almi. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Almi satsar på att hjälpa fler bli företagare

"Måste gå till de som vet"
1:17 min

Många nyanlända vill starta företag och det gör att Almi i Halland utökar sin verksamhet.

Det stora intresset har lett till att företagspartnern Almi valt att permanenta och utöka arbetet med att hjälpa nyanlända som är intresserade av att starta företag. 

En som fått hjälp av Almi är Said Al Mansi. Tillsammans med sin pappa driver han ett syriskt charketuri i Halmstad.

– Man måste kunna regler och veta hur saker fungerar i Sverige. Man måste gå till de som vet. Vi fick hjälp av Almi och Fisnik, säger Said Al Mansi. 

Under ett par år har Almis arbete i Halland med att hjälpa nyanlända att starta företag fungerat som ett projekt som haft ett slutdatum. Men nu har man valt att permanenta verksamheten samt utöka med fler tjänster.

Det gör man efter att över 110 nyanlända i Halland vänt sig till dem under året med tankar och idéer om att starta företag.

Målet med att utöka och göra verksamheten permanent är att kunna hjälpa ännu fler.

– Vi kommer kunna hjälpa fler på ett bättre sätt att lyckas med sin företagsidé. Det är viktigt att tillvarata människors kompetens och drivkraft och att de kommer till sysselsättning samt eget arbete så att de kan försörja sig själva, säger Fisnik Nepola, rådgivare vid Almi i Halland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".