Anna Roos + Ronny Löfquist, splitbild
Anna Roos (C) och Ronny Löfquist (S). Foto: Sveriges Radio och pressbild.

Kommunens väl riskerar hamna ute i kylan

"Vi vill inte samarbeta"
1:36 min

Ledande politiker Hylte tvekar inför framtida samarbeten med Kommunens väl, på grund av att en av partiets politiker öppet sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Det var efter att Ray Alexén från det lokala partiet Kommunens väl sågs på bilder från en jubileumsfest för Sverigedemokraterna i Helsingborg som kritiken mot partiet växte.

Han var på festen tillsammans med sin dotter och hennes man som är förtroendevalda för Sverigedemokraterna i Hylte. På bilderna bar han en tröja med Sverigedemokraternas symbol på.

– Vi har olika åsiktsinriktningar inom partiet, men det har fungerat jävligt bra ändå, säger Ray Alexén.

De två ledande politikerna i Kommunens väl, Gunilla Magnusson och Tommy Edenholm försvarar Ray Alexén och ser inget problem i att han öppet sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Vi har en humanistisk syn hur vi ser på våra medmänniskor och jag har inte sett att några influenser från Sverigedemokraterna kommit in i vår politik, säger Tommy Edenholm.

Kommunens väl har tidigare varit med och styrt kommunen tillsammans med Alliansen. Efter förra valet förhandlade de också, dock utan framgång, med Socialdemokraterna. Men efter nästa val riskerar de alltså att hamna ute i kylan.

– Att samarbeta med ett parti som har ledamöter som också sympatiserar med Sverigedemokraterna blir väldigt märkligt för Centerpartiet, säger Anna Roos, kommunråd för Centerpartiet.

Grundtanken med Kommunens väl är enligt partiets hemsida att "kommuninvånare, oberoende av politisk grundåskådning, tillsammans ska verka för att kommunen utvecklas på bästa sätt." Det ska alltså inte spela någon roll vilket parti man röstar på i region- eller riksdagsval.

– Jag har fullt förtroende om det är både moderater och vänsterpartister i Kommunens Väl, men Sverigedemokraterna är för mig något annat, säger Socialdemokraternas kommunråd Ronny Löfquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".