Helén Lyckrell utanför sin lägenhet på Violvägen 4 i Bua. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Helén Lyckrell utanför sin lägenhet på Violvägen 4 i Bua. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Hon måste flytta från hus på lergrund i Bua

"Inte ett dugg orolig"
1:34 min

Helén Lyckrell på Violvägen 4 i Bua är en av de första som måste flytta när Varbergs bostad måste riva lägenheter i området.

– Efter alla mätningar så litar vi fullt på att de gjort allt bra, säger Helén Lyckrell, som bott på Violvägen 4 i fyra år.

Redan när husen i området byggdes i början av 70-talet visste man att lergrunden var opålitlig. För 20 år sen revs 14 lägenheter, nu har Varbergs bostad konstaterat att sättningsskadorna är så omfattande att ytterligare 80 av de drygt 370 lägenheterna måste bort under de kommande tio åren.

– Det lutar lite grand, så att inte dörrarna stänga och så där, beskriver Helén Lyckrell hur det ser ut i lägenheten. Hon var med på det informationsmöte som Varbergs bostad haft:

– Det var jätteinformativt, väldigt bra underlag som vi fick, väldigt positivt möte tycker jag.

Hur tänker du inför kommande år?

– De ger oss ersättningslägenheter här i Bua på ett eller annat vis så det är jag inte orolig för. Jag kanske får en ännu finare lägenhet än den jag har! säger Helén Lyckrell med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".