Varbergs tingsrätt.
Varbergs tingsrätt. Foto: Henrik Martinell / Sveriges radio

Åtalas – ska ha bussat hundar på kontrollanter

"Djurägaren släpper ut stora hundar"
1:37 min

När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom till gården utanför Falkenberg attackerades de av två aggressiva hundar.

När två kvinnliga handläggare på länsstyrelsen i våras skulle genomföra en djurskyddskontroll hos en kvinna i 20-årsåldern i Falkenbergs kommun, så släppte kvinnan ut två aggressiva hundar mot de båda handläggarna för att hindra dem utföra sitt jobb.

Hundarna visade att de vaktade sitt hem, reste ragg och hoppade upp på och nafsade i handläggarnas kläder.

– Det var två handläggare som skulle ut och göra ett kontrollbesök. De knackar på och djurhållaren släpper ut två stora hundar och stänger igen dörren och låter hundarna hantera våra handläggare, säger Madeleine Beckman, som är länsveterinär och enhetschef. 

Vad menar du med "hantera"?

– De var aggressiva och visade att de vaktade trädgården. Hundarna hoppade upp på ryggen på den ena, och nafsade den andra, säger Madeleine Beckman. 

De båda handläggarna hade utbildning i hur man hanterar aggressiva hundar, så handläggarna drog armarna åt sig och försökte vända ryggen åt hundarna. 

– Men de blev stående i säkert tio minuter innan hundarnas ägare kom och tog hand om hundarna, säger Madeleine Beckman. 

Enligt åklagaren så var det bara tillfälliga omständigheter och det att båda handläggarna hade utbildning i att hantera aggressiva hundar, som gjorde att ingen kom till skada.

Nu åtalas kvinnan vid Varbergs tingsrätt för försök till grov misshandel och förgripelse mot tjänsteman.

Hundägaren nekar till brott.

Om brottet hade fullbordats borde det ha bedömts som grovt eftersom hundarna är att jämställa med tillhygge och de skulle kunnat ha orsakat avsevärd skada, står det i åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".