Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka kommun.
Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka kommun Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.

Kungsbacka satsar på företagsmark i Frillesås

"Viktigt att detta området kommer fram"
2:51 min

Kungsbacka kommun vill få företag att etablera sig vid Rya i Frillesås.

Rent konkret handlar det om mark på 25 hektar som kommunen tror ska passa företag med stort behov av transporter som exempelvis större lagerlokaler.

Men kommunen hoppas också att mindre företag och industrier ska vara intresserade av att etablera sig på området som ligger nära E6.

– Hela Västsverige är otroligt attraktivt för företagsetableringar och Kungsbacka har ett attraktivt läge. Vi får många förfrågningar utifrån och vi vet att många företag i Kungsbacka expanderar och behöver mer mark. Därför är det viktigt att detta området kommer fram, säger Elinor Filipsson, som är näringslivschef i Kungsbacka.

Hur viktig är den här satsningen? 

– Den är otroligt viktig. Vill man ha fler företag och fler anställda inom det privata näringslivet är det viktigt att dessa områdena kommer fram. 

Flera steg återstår innan det nya företagsområdet vid Frillesås kan bli verklighet - bland annat ska ska kommunstyrelsen ta ställning till ett planprogram den 15 november. 

Företagaren Mikael Åkerberg äger tillsammans med sin fru Maria Åkerberg Dermanord på området Ryd i Frillesås.

– Vi berörs på så sätt att vi växer kraftigt och behöver expandera i området och har under en tid haft diskussioner med kommunen. Det är naturligtvis roligt att hela området växer med fler industrier.

Frillesås är en liten ort och varje enskilt arbetstillfälle är viktigt för orten. Det är kommunens sak att se till att det finns möjlighet för företag att etablera sig, och vi tror att finns det fler företag så gynnar det oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".