Fler klagar på vården

Antalet ärenden till patientnämnden i Halland ökade förra året med tio procent jämfört med året innan. När det gäller ärenden som handlar om bemötandet av personal inom sjukvården är ökningen hela 70 procent.
Gun Bjärekull, handläggare på patientnämnden, tror att ökningen till stor del beror på att man inte kan ta emot den patienttillströmning som finns ute på primärvården. En annan förklaring till att antalet ärenden ökar är enligt Gun Bjärekull att det är fler som känner till att patientnämnden finns. Trots att det totala antalet ärenden har ökat visar siffrorna från patientnämnden att halläningarna har blivit nöjdare med den vård dem får. Den typen av ärenden där vårdtagare klagat på vård och behandling minskade förra året till 274 ärenden, året innan var den siffran 350. Hylte och Halmstad är inte knutna till patientnämnden utan tar hand om klagomålen själva när det gäller den kommunala vården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista