Maria är en av de föräldrar som har svårt att ha råd med julklappar till sina barn.
Maria är en av de föräldrar som har svårt att ha råd med julklappar till sina barn. Foto: Jurek Holzer/TT.

Maria utan pengar för julklappar till barnen

"Det blir en vädigt ångestfylld jul för många"
2:58 min

Maria drabbades av cancer och separerade. När pengarna inte räckte till fick hon hjälp av nätverket Pay it forward. Men i år kan Kungsbackabor bli utan den hjälpen.

Maria är en av dem som fick hjälp med julklappar förra julen.

– Ja, det var ju en otrolig lättnad för det är ju för barnens skull och ingen annan. Det blir ju väldigt sorgligt för barnen när en förälder rent ekonomiskt inte kan köpa det där lilla extra, säger Maria.

Hon fick hjälp av Pay it forward – som samlar in gåvor, bland annat julklappar till de som inte själva har råd. 

Kungsbackanätverket har haft svårt att hitta en lokal. Nu kan de tvingas lägga ner eftersom de inte heller har råd med marknadsmässiga hyror.

Maria tycker att de borde få stöd från samhället.

– Det är många med mig som har det så där, så det blir väldigt sorgligt om de måste lägga ner. Samhället finns tyvärr inte där och stöttar upp vid sjukdom eller arbetslöshet så det är frivilligorganisationerna som finns där.

Maria har märkt att hjälpen är behövd av många.

Många skäms och vill hemlighålla sin situation så de gör en enorm insats. Och att det inte finns extra resurser till detta, det är sorgligt att det blivit så i dagens samhälle.

Den här julen så lånar hon pengar från en släkting till julklappar.

– Det blir tufft och stressigt och ångestfyllt för mig som vuxen då att känna att man vill så gärna göra en glad jul för barnen.

Maria heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".