Pauliina Jonsson
Pauliina Jonsson på Växa Sverige i Falkenberg vill se odlingar med borlottibönor i Halland. Foto: Privat.

Växa Sverige: Bönder, börja odla bönor

"Vi ser blommande borlottibönfält i Halland"
3:05 min

Konsumenter efterfrågar importerade bönor och linser – varför inte odla dem här? Det undrar de ansvariga bakom projektet som vill se mer grönt i Halland.

Växa Sverige i Halland har sökt pengar för ett projekt i Halland, där man ska jobba med borlottibönor och andra baljväxter.

– Vi har sökt pengar för att vi vill testa odling av dessa grödorna även i Västsverige. Förhoppningsvis ska detta bli fina grödor som visar lantbrukarna att detta kan komma till praktisk odling, säger Pauliina Jonsson på Växa Sverige i Falkenberg.

Varför är det bra? 

– Vi har en marknad där konsumenterna efterfrågar linser och bönor, och vi har jorden. Så vi tycker att vi kan odla här – många importerar, men man kan lika gärna odla här. 

Finns det intresse bland lantbrukare i Halland att testa detta? 

– Det tror jag absolut. Lantbrukarna blickar hela tiden mot konsumenterna, mot vad som önskas. Många är nyfikna på nya grödor och vill ha en nytändning i sin odling. 

Varför är det viktigt? 

– Detta är ett sätt att behålla en levande landsbygd. Det är en bra gröda som fixerar sitt eget kväve, och så vill vi öka den biologiska mångfalden. 

När kommer vi se borlottibönfält i Halland?

– Om fem år skulle jag kunna tro att vi ser blommande borlottibönfält i Halland, säger Pauliina Jonsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".