Jörgen Karlsson, lärare på Sannarpsgymnasiet, säger upp sig som en protest mot att han tycker att lärarlönelyftet är orättvist.
Jörgen Karlsson, lärare på Sannarpsgymnasiet, säger upp sig som en protest mot att han tycker att lärarlönelyftet är orättvist. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Kritik mot lärarnas lönelyft

Lärare slutar i protest: Lönelyft splittrar

Jörgen: Då kan vi inte jobba på samma villkor
1:51 min

Lärarlönelyftet ska ge de mest kvalificerade lärarna högre lön och göra läraryrket mer attraktivt. Men flera lärare menar att det skapar en splittring.

Jörgen Karlsson som arbetar på Sannarpsgymnasiet i Halmstad är en av dem som blivit utan lärarlönelyftet.

Eftersom han själv tycker att han, precis som sina kollegor, uppfyller kriterierna slutar han i protest.

– Jag står inte ut med att jobba med mina kollegor som tidigare har känts som att de är på samma nivå som jag, men som nu har fått ta del av lärarlönelyftet, och det har inte jag. Då känner jag att vi inte kan jobba på samma villkor. Det blir inte rättvist, säger Jörgen Karlsson.

För tre veckor sedan kom beskedet till lärarna på Sannarpsgymnasiet – men bara till de som fick ta del av lyftet.

Skolledningen mejlade endast de lärare som får ta del av lärarlönelyftet. I varje mejl motiverades också varför läraren var värd höjningen.

Men till Jörgen Karlsson och de andra som inte fick ta del av lönelyftet kom det varken något mejl eller någon förklaring på annat sätt.

– Vi är 40 lärare här på Sannarpsgymnasiet som inte har uppfyllt kriterierna, fast vi har gjort det, men inte fått några pengar, säger Jörgen Karlsson.

Redan dagen efter skrev Jörgen ut en avskedsansökan, men han väntade tills efter helgen innan han skrev under och lämnade in.

Jag känner att jag har gjort helt rätt. Det får bära eller brista.

Lärarlönelyftet presenterades av regeringen för drygt ett år sedan.

Tanken är att de mest kvalificerade lärarna ska få högre lön och att läraryrket ska bli mer attraktivt.

Problemet på många håll har varit att pengarna inte räcker till alla som anses uppfylla de kriterier satts upp.

Från skolans ledning menar man att det är en nationell satsning med nationella riktlinjer som har hanterats på central nivå i Halmstads kommun.

– Det är ingen arbetsmodell som vi arbetar efter annars och ingen modell vi vill jobba efter. Vi har försökt fördela pengarna så rättvist som möjligt, säger Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.

Mer om Kritik mot lärarnas lönelyft

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".