Laholm utan handlingsplan för våldsutsatta kvinnor

Laholms kommun saknar handlingsplan för våldsutsatta kvinnor. Det visar en inventering länsstyrelsens sociala enhet av Hallands kommuner.

Det är socialdepartementet som vill veta hur många kommuner som har handlingsplaner och vad de innehåller, det vill säga vad kommunerna gör för kvinnor som blir hotade och slagna.

Det är inte tvingande för kommunerna att upprätta handlingsplaner för hur arbetet ska bedrivas när det gäller kvinnor som utsätts för våld. I alla fall inte än, men det finns ett förslag om att göra det obligatoriskt.

Av de fem kommuner i Halland som svarat på undersökningen, Halmstad har inte skickat något svar till länsstyrelsen, är det bara Laholm som saknar handlingsplan. I svaret skriver man ärligt att det har funnits en handlingsplan tidigare, men att den blev ”en hyllvärmare”. Dessutom har det på grund av personalbyten i kommunen gått så långt att det inte många som vet om att det funnits en handlingsplan, skriver man vidare.

När det gäller det så kallade Karla-projektet är alla hallandskommunerna involverade. Det var polisen i Halland som drog igång projektet, vilket är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården och socialtjänsterna i kommunerna. I korthet innebär samarbetet att polisen alltid ska ta upp en anmälan om det finns misstankar om att en kvinna utsatts för våld tillsammans med att noga dokumentera förhören med den misstänkte. Polisen ska också så fort som möjligt informera respektive socialtjänst och kriminalvården.

Socialtjänstens ansvar är sen att ge de utsatta kvinnorna det stöd de behöver och se till att barnen i drabbade familjer får hjälp. Kriminalvården ska erbjuda den misstänkte mannen att delta i samtalsgrupper eller individuella samtal.

Karlaprojektet kan sägas vara en sorts handlingplan i arbetet med kvinnor som utsätts för våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista