barn i varberg
Ebba, Märta, Maritza och Chederique funderar kring vad de vill påverka. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Barn vill tycka mer

"Jag tycker om lila - därför ska det vara lila"
2:10 min

Att fråga medborgarna om vad de tycker är mer populärt, men även barns rätt att få tycka till bör vara med.

Barns rätt att bli lyssnade på är en del av barnkonventionen - men några barn P4 Halland har pratat skulle vilja få tycka till om mer. Chederique Auens från Varberg tycker inte att hon har fått vara med och bestämma så mycket hon vill.

– Nej. Jag skulle vilja det. 

Vad skulle du vilja säga till om? 

– Många saker som en simhall eller en hockeyplan. 

Varbergs montessoriskola klass 1-3 är i Spöökitetsparken i Varberg och när vi frågar några av eleverna om de fått frågan om hur de vill att saker och ting ska se ut - är det ingen som känner igen att de fått frågan.

Märta Lidmalm hade svarat att hon gärna hade haft ett slott att gå till om hon hade fått frågan

– Som man kan kolla på kungen och drottningens spiror och sånt. 

I Falkenberg under torsdagen kommer kommunen att följa upp sådana förslag som kommit in och berätta vad som hänt med dem.

Det här med att fråga dig som bor i kommunen är prioriterat runt om i länet. I Kungsbacka till exempel är det ett av kommunens prioriterade mål att fler invånare känner att de har inflytande. Det gick åt fel håll det senaste året och nu sätter kommunen ihop en grupp som ska jobba med invånardialog mer samlat.

I Varberg håller man på att formulerar en policy kring de här frågorna.

– Jag skulle fråga, vad ska ni bygga? Jag tycker om lila, därför ska det vara lila, säger Chederique Auens. 

Frågan kvarstår - hur mycket får barnen vara med och bestämma? Läraren Solveig Pettersson uppfattar inte heller att barnen får vara med tillräckligt mycket.

– Jag vet att det har varit diskussioner, men som lärare har jag inte sett att det har gått vidare. Vi tycker nog att det skulle behövas mer, vi jobbar med det på skolan, men det går inte vidare, säger Solveig Pettersson. 

Barnen ska vara med och bestämma, det är en del av barnkonventionen - du som barn har rätt till att säga det du tycker om alla frågor som rör dig och du ska lyssnas på.

Så om en av eleverna ska bestämma vilken färg det ska bli på nästa lekplats i Varberg blir det:

– Jag gillar färgglatt, säger Maritza Burström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".