Bondbönor. Foto: Fredrik Persson/TT.
1 av 3
"Vi kan gott äta mer bönor", säger professorn Christel Cederberg. Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Christel Cederberg är professor på Chalmers i Energi och Miljö.
2 av 3
Christel Cederberg är professor på Chalmers i Energi och Miljö. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Hans Svensson, mjölkbonde i Hjärtared.
3 av 3
Hans Svensson, mjölkbonde i Hjärtared. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Professor: Halland borde satsa på miljövänliga bönor

"Nya intressanta grödor som kommer"
2:16 min

Framtidens grödor i Halland borde vara bönor, linser, frukt och grönsaker, menar miljöprofessorn Christel Cederberg.

För att minska köttkonsumtionen och binda mer kväve i marken vill organisationen Växa Sverige i Halland se mer odling av borlottibönor och andra proteinrika baljväxter i länet. Det rapporterade P4 Halland i onsdags.

Harplingebon Christel Cederberg är professor på Chalmers och forskar om framtidens markanvändning och jordbruksproduktion. Under torsdagen föreläste hon på Strandbaden i Falkenberg om hållbar matproduktion och konsumtion och hon håller med om att det bör odlas mer baljväxter.

– Jag tror det är helt rätt. Baljväxter är för det första miljövänliga för de producerar sitt eget kväve. Men också det att det är bra vegetabiliska proteiner som vi faktiskt importerar en hel del av. Om vi ska äta mindre kött så kan vi gott äta mer bönor. Det är dessutom bra för hälsan. Så det är definitivt nya, intressanta grödor som kommer här, säger hon.

Preliminära resultat från en pågående svensk studie visade nyligen att en gård kan föda tre gånger så många människor efter omställning till ökad andel produktion av bönor och linser. 

Läs mer: Växa Sverige: Bönder, börja odla bönor

Lantbrukaren Hans Svensson driver en mjölkgård med drygt 80 kor i Hjärtared i Falkenbergs inland. Han är positiv till att börja odla bönor och linser.

– Jag försöker odla en hel del kvävefixerande grödor, odla mitt eget protein kan man säga, säger han.

Men för Hans Svensson så sätter vildsvin stopp för planerna.

– Det vill ju till att inte vildsvinen äter upp den. Om jag odlar något som är gott så kommer vildsvinen och äter upp dem.  

I framtiden ser Christel Cederberg att Hallands produktion av frukt och grönsaker kommer bli en allt viktigare del i utvecklingen av en hållbar matproduktion och konsumtion.

– Om vi ska se på hälsoaspekter och vad vi behöver äta mer av så är det frukt och grönt. Vi importerar rätt så mycket av detta så vi skulle med fördel behöva odla mer frukt och grönt i vårt land, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".