Kent Simonssons mördades av psykiskt sjuk man i Onsala.
Kent Simonssons mördades av psykiskt sjuk man i Onsala. Foto: Adam Ihse/TT.
Onsaladåden

Hans son mördades: Vi får aldrig honom tillbaka

"Det blir nästan värre och värre ju mer tiden går"
3:58 min

Kent Simonssons son blev mördad av en psykiskt sjuk man i Onsala förra året. Nu vill han att rutinerna i sjukvården skärps.

– Det har varit fruktansvärt att behöva mista ett barn under sådana här förhållanden. Då börjar man fundera kring hur psyksjukvården fungerar. Det blir nästan värre och värre ju mer tiden går. Varför vi jobbar med det här är för att ingen annan ska bli drabbad av samma sak, säger Kent Simonsson, pappa till mannen som mördades i Onsala i december förra året.

Tidigare idag kom psykiatrin i Halland med beskedet att deras utredning visat att de inte gjorde något fel i vården av den man som några månader efter att han skrevs ut knivmördade Kents son och skadade två grannar allvarligt. Kent Simonsson har svårt att förstå att ingen tar ansvar för vad som hände.

 – För det första är det väldigt sent den här utredningen kommer. Nästan ett år sedan det hände. Sedan är frågan vem det är som upprättar de här rutinerna. Man lyssnar på de experter som säger att såna människor ska läggas in men det gjordes inte.

Kent Simonsson säger att det faktum att psykatrin nu ändrar sina rutiner och att mannen idag skulle ha fått en uppföljning inom specialistpsykiatrin är en klen tröst.

– Det är beklagligt att de inte kommer på det förrän nu. Det måste varit rutiner som brustit tidigare. Det är först efter vi gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som något hände.

Kent och hans fru sökte tidigt hjälp av en psykolog men konstaterade snabbt att det inte gick att komma längre. Sorgen är någonting de båda lärt sig att leva med.

– Det finns ingen som kan rätta till en sån här grej. Vi gick hos den psykologen ett antal gånger sen konstaterade vi där att vi inte kunde komma längre. Men sorgen slutar inte för den saken skull utan det fortsätter naturligtvis. Varje gång det kommer upp en sån här grej så blir det aktuellt igen.

Vad önskar du ska hända nu?

– Jag önskar att det kommer bli klara rutiner. Hade man tagit hand om honom från början så hade inte det här uppstått. Han hade kanske mått bättre idag och våran son hade levt. Men det är inte bara vi som blivit drabbade utan också familjen. Det är två små barn som är i skolåldern. Det är fruktansvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".