Örnaskolan i Hyltebruk. Går hyltepartierna ifrån den nyligen uttalade enighet om skolorna? Foto: Göran Frost/SR Halland
Örnaskolan i Hyltebruk. Foto: Göran Frost/SR Halland
Kritik mot lärarnas lönelyft

Hylte satsar – vill ge fler lärare högre lön

"Så att vi kan behålla våra duktiga lärare"
2:13 min

Hylte kommun skjuter till egna pengar för att fler lärare som uppfyller kraven för de statliga lärarlyftpengarna ska få högre lön.

Hylte kommun, som även gav samtliga undersköterskor och socialsekreterare ett lönelyft, tycker att det är väl investerade pengar.

Det handlar om att vi vill ha konkurrenskraftiga löner så att vi kan behålla våra duktiga lärare.

Lärarlönen i Hylte kommun har legat lägre än i grannkommunerna. Därför såg politikerna möjligheten jämna ut skillnaderna i samband med det statliga lönelyftet.

I flera kommuner i Sverige har kritik kommit efter att det visat sig att de statliga pengarna inte räcker till alla som uppfyller kriterierna.

– Vi har ju ungefär 220 lärare. 52 lärare skulle få ta del av lärarlönelyftet. Då såg vi att det skulle vara en minoritet av lärargruppen som skulle få ta del av den. Vår egen satsning är lite bredare – totalt 170 lärare kommer få ta del av den lokala satsningen med lönehöjningar mellan 300 och 3100 kronor, förklarar Ronny Löfquist, kommunråd i Hylte.

Precis som på övriga skolor är det upp till rektorer och skolans ledningsgrupp att bestämma vilka lärare som ska få högst lön.

– De gör den individuella bedömningen på personalen. Det vi från poliken har sagt är att vi vill att pengarna går till duktiga lärare som har varit anställda hos oss ett tag och som har kommit efter lönemässigt, säger Ronny Löfquist.

Hylte kommun skjuter till fyra miljoner kronor, utöver de statliga 2.9 miljonerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".