Helene Hellmark Knutsson, TT-bild
Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kritik mot lärarnas lönelyft

Ministern: Vad hände med lärarnas lönelyft?

Sättet som statsbidraget till höjda lärarlöner fördelats på skolorna har infekterat stämningen på många skolor.

I dag träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, fack- och arbetsgivarrepresentanter för att — om möjligt — reda ut vad som gick fel.

Ilska och besvikelse över vad som ses som godtycklig fördelning har lett till att ett okänt antal lärare tappat motivationen, blivit sjuka eller sagt upp sig.

– Självklart är tre miljarder kronor öronmärkta till löneförhöjningar för lärare en positiv reform som vi i Lärarförbundet står bakom. Men genomförandet måste bli bättre och det är kommunernas och de privata skolföretagens ansvar. Nu måste regeringen se till att intentionerna med lärarlönelyftet blir verklighet, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Men det är kommunerna och friskolorna som bär ansvaret för att lärarlönelyftet fördelas rättvis, markerar Hellmark Knutsson och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en debattartikel i Aftonbladet.

De markerar också att arbetsgivarna borde följa upp med egna lönepåslag. Ministrarnas signal till lärarna är att ha tålamod: Alla får inte ett lönelyft direkt, "men satsningen är så stor att alla som stannar och utvecklas i yrket kan komma i fråga för ett statligt lönepåslag."

Lärarlönelyftet är på tre miljarder kronor per år, med start denna höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".