Två kvinnor sitter invid ett bord full och lutar sig lätt mot varandra och ler mot kameran.
Caroline Nilsson och Fredrika Stensson jobbar på den dagliga verksamheten Jobbcenter i Laholm. Foto: Sveriges Radio/Maria Loewen

Medborgarförslag får fler att spänna musklerna

Fredrika: "Jag tycker det är superbra"
2:05 min

Efter att kommunen godkänt ett medborgarförslag får personer med någon form av funktionsnedsättning gratis friskvårdskort.

– Jag tycker det är superbra, jag tränar fem gånger i veckan, säger Fredrika Stensson som arbetar inom daglig verksamhet på Jobbcenter i Laholm.

Sedan flera år tillbaka erbjuder Laholms kommun friskvårdskort till anställda inom kommunen, men inte till personer inom daglig verksamhet. Och det var något som Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB i Laholm reagerade på.

– Vi tycker att det handlar om folks lika värde, alla är lika viktiga. Och om andra som jobbar inom kommunen har gratis friskvårdskort så varför ska inte våra få ett friskvårdskort, säger Eivor Baumgarten, ordförande i FUB. 

Daglig verksamhet, en aktivitet motsvarande ett arbetet, fick en tydligare jobbstämpel av kommunen när personer som spelade teater i sin dagliga verksamhet inte längre fick göra det. 

– Då fick vi till oss att man får spela teater på sin fritid och inte på sitt arbete, och det var då vi började tänka. Är det ett arbete då ska våra också ha ett gratis friskvårdskort. 

Så förra året lämnade FUB in ett förslag till kommunen om att alla inom daglig verksamhet ska få ett friskvårdskort som dessutom ska vara gratis.

Förslaget godkändes av kommunen i våras och av 121 personer som har daglig verksamhet är det 33 personer som har ansökt om ett friskvårdskort. En av dem är Caroline Nilsson och hon berättar att hon tränar mer nu än innan hon hade friskvårdskortet. 

– Då blev det någon gång i månaden som jag gick till simhallen och tränade i och med att det blev dyrare när man inte hade friskvårdskortet. 

Vad betyder det för dig att få träna?

– Det är kul, man kommer ut och träffar folk, får nya kompisar och får komma iväg lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".