skalle
Hälften av skolorna i undersökningen hade skelett i samlingarna. Foto: Olof Peterson

Foster och skelett förvaras på gymnasier

"Vi har ett snitt av en inplastad hjärna"
3:10 min

Kattegattgymnasiet i Halmstad är en av gymnasieskolorna som har undervisningsmaterial från mänskliga kvarlevor.

30 äldre svenska gymnasieskolor som har naturvetarprogram har fått frågan om de har mänskliga kvarlevor i sina samlingar, rapporterar Vetenskapsradion.

En av skolorna som har mänskliga kvarlevor i förråden är Kattegattgymnasiet i Halmstad.

– Vi har inget mänskligt preparat i sprit eller formalin. Men inplastat snitt av en hjärna och ryggmärg. Det används i undervisningen varje år, säger Frank Wedding, rektor för naturvetenskapsprogrammet på Kattegattgymnasiet.

80 procent av de 24 skolor som besvarade enkäten uppgav att de hade någon form av mänskliga preparat. Hälften av skolorna hade ett mänskligt skelett, och en tredjedel hade konserverade foster i sina förråd.

Vid förra sekelskiftet pågick en omfattande handel med anatomiska preparat, och en del av dem hamnade i svenska skolor. 

Preparaten är ofta mycket gamla och tillkom på ett sätt som i dag skulle vara olagligt. Foster vid missfall och kroppar från patienter som dött på mentalsjukhus kunde tillfalla anatomiska samlingar utan samtycke. 

– Jag gissar att de två vi har är köpta relativt sent, från läromedelsföretag. Och det är inget konstigare än att vissa människor skänker sin kropp till läkarvetenskapen, och jag tror de kommer därifrån, säger Frank Wedding. 

I Vetenskapsradions kartläggning uppger många skolor att de förvarar kvarlevorna undangömda. Men utan en central handlingsplan är risken stor att kvarlevorna hanteras oetiskt, menar Mats Johansson som är docent i medicinsk etik vid Lunds universitet.

– Det blir lite märkligt om varje skola ska ha en egen handlingsplan. Det känns som man det borde vara en fråga för hela landet, för detta är ett problem som finns i hela Sverige, säger Mats Johansson.

Fakta: Mänskliga kvarlevor på skolor

30 utvalda skolor tillfrågades muntligt och/eller via e-post. 24 svarade och av dem angav 19 att dem hade någon form av mänskliga preparat på skolan. Här fanns färgade snitt av vävnader, inglasade hörselben, hela hjärnor, konserverade foster och skelett.

Hälften av skolorna angav att de hade mänskliga skelett. En tredjedel uppgav att de hade mänskliga foster.

Det var stor variation i användningen av preparaten. Vissa skolor använde sakerna i reguljär undervisning, medan andra inte tyckte det var lämpligt.

Två skolor hade skänkt alla sina kvarlevor till museer eller universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".