Magnus Hermansson
Magnus Hermansson lämnade sitt jobb som chef och blev lärare istället. Foto: Privat.

Ville byta jobb – gick från chef till lärare

"Jag behövde en ny utmaning"
3:17 min

Magnus Hermansson sökte nya utmaningar i sitt arbetsliv, så han lämnade chefsjobbet för att bli lärare.

Magnus Hermansson är född och uppvuxen i Halmstad och arbetade tidigare som fabrikschef på Westinghouse bränslefabrik. Han tjänade bra men kände att han behövde en ny utmaning i sin karriär. I dag jobbar han som lärare på ett högstadium i Stockholm.

– Tre olika saker sammanföll. Dels hade jag haft samma typ av arbete väldigt länge, och jag behövde en ny utmaning. Dels läste jag mycket om lärarbristen och det fick upp ögonen för den branschen. Sedan fick jag tips om "Teach for Sweden", som inriktar sig på dem som jobbat inom industrin och som vill sadla om till en lärarkarriär. 

Finns det någon likhet mellan chefsjobbet och läraryrket?

– Det handlar om ledarskap. Läraryrket är precis som en chefsroll ett ledarskapsjobb. Men känslomässigt är det mer utmanande att jobba som lärare. 

Kan du ge ett exempel?

– Det kan vara elever som kramar om en och tycker om ens lektioner, men också elever som behöver lämna lokalen för att de vägrar lämna sin telefon. Det är en väldig variation. 

Magnus Hermansson berättar att han, i sin undervisning, använder sig av det han lärt sig i sitt arbete som fabrikschef.

Jag kan locka elevernas intresse utifrån egna erfarenheter. Jag försöker knyta an till vad som händer när man ramlar ner från en trappa eller när man ramlar ut från ett flygplan.

Hur har det varit att gå från chef till lärare?

– Jag har mycket kvar att lära, men jag tycker jag har utnyttjat min erfarenhet och mitt intresse inom naturvetenskapen på ett bra sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".