Skylt med texten "Psykiatrisk klinik". Foto: Björn Larsson Ask/TT.
Foto: Björn Larsson Ask/TT

Lättare för unga att få psykisk hjälp

"Vi vill att ungdomarna ska komma hit på eget initiativ"
2:08 min

Ungdomsmottagningarna i Halland förstärks med två psykologer i två år. Projektpengar kommer från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Den psykologsatsning som görs på ungdomsmottagningarna i Halland är inte ett sätt att ta vid där de ungdomspsykiatriska mottagningarna slutade för snart två år sen. Men det finns tydliga likheter.

Psykologerna ska arbeta ihop med de team, bestående av kuratorer, barnmorska och till del läkare som finns vid ungdomsmottagningarna.

– Vi vill öka tillgängligheten för ungdomar med lindrig psykisk ohälsa. Vi är en instans före vårdvalet, vi vill att ungdomarna kommer på eget initiativ. Det säger Catrina Johansson som är verksamhetschef för ungdomsvården i Halland.

Att vara en instans före sjukvården, att inte förknippas med sjukhusmiljö och kanske negativa föreställningar kring psykisk sjukdom, det var något som de tidigare ungdomspsykiatriska mottagningarna hade tagit fasta på. Den verksamheten lades ner; av ekonomiska skäl men också för att den ansågs ojämlik: Den ungdomspsykiatriska mottagningen fungerade bra i Halmstad men sämre på anda ställen i länet.

När nu det här nya projektet startar så vill inte Catrina Johansson se det som att man tar vid där Ungdomspsykiatriska mottagningen slutade:

– Vi gränsar till varandra men den ungdomspsykiatriska mottagningen låg under psykiatrin. Vi är mer en hälsosalutogen verksamhet; vi ser till det friska inte det sjuka.

Var det förhastat att lägga ner den ungdomspsykiatriska mottagningen?

– Det kan jag inte svara på. Vad jag kan säga är att det under de sista åren har kommit mycket signaler om att de fall vi har på ungdomsmottagningen blir tyngre och tyngre, och vi har svårt att lotsa vidare ungdomarna antingen till närsjukvården eller till psykiatrin. Det hoppas jag kan bli lättare när vi nu får psykologer knutna till oss, säger Catrina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".