Ledsen pojke
Foto: Sveriges Radio.

Kommuner har dålig koll på barnkonventionen

Varken Halmstad, Varberg eller Falkenberg har en plan för hur barnkonventionen ska förverkligas i kommunen.

Laholm är den enda kommunen i länet som både har en strategi för att implementera barnkonventionen och en barnsamordnare som har ett uttalat ansvar för frågan.

FN:s barnkonvention slår bland annat fast att alla barn har samma rättigheter och att barnens bästa alltid ska komma i första rummet. Men trots att konventionen är tänkt att bli svensk lag redan nästa år saknar varannan kommun i Sverige en plan för att förverkliga den.

Det visar en undersökning som Nätverket för barnkonventionen gjort inför internationella barndagen den 20 november.

- Nu är det hög tid för landets kommuner att planera för hur de ska förverkliga barnkonventionen. Barn har rätt till skydd, utveckling, att slippa bli diskriminerade och att bli hörda när vi fattar beslut som påverkar deras liv, säger Sophie Josephson, ledamot i styrelsen för nätverket i ett pressmeddelande.

Uppdatering: Kungsbacka kommun, som inte deltog i undersökningen, har en policy och en handlingsplan för implementering av barnkonventionen. De har även en person som ska samordna och driva barnrättsarbetet i kommunen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".