Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapport: Unga svenskar har dålig arbetsmoral

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 15.46
"Vi uppfostrar inte, men vi fostrar"
3:06 min
Tredjeårseleven Gustav Holst på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola.
1 av 2
Tredjeårseleven Gustav Holst på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola. Foto: Henrik Martinell
Läraren Katja Olsson på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola.
2 av 2
Läraren Katja Olsson på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola. Foto: Henrik Martinell

Unga svenskar har en dålig arbetsmoral menar organisationen Företagarna. Det stämmer delvis menar en gymnasielärare och elev i Falkenberg som P4 Halland talat med.

Tredjeårseleven Gustav Holst på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola är snart på väg ut i arbetslivet och säger att det är bra ställt med hans och hans klasskamraters arbetsmoral.

– Jag har alltid gillat att jobba än gå i skolan, så för mig kommer det nog bli lätt, säger Gustav Holst.

I en färsk rapport som heter "Det är attityden, dumbom", så menar organisationen Företagarna att unga svenskar har en dålig arbetsmoral och att det försvårar de svenska företagens rekrytering.

Rapporten pekar bland annat på att små- och medelstora företag har problem att hitta personer med rätt kompetens vilket hämmar deras tillväxt, MEN det största problemet är inte utbildning och erfarenhet utan sånt som arbetsmoral, intresse och ansvarstagande - alltså attitydproblem hos de unga.

– Det är en svår fråga faktiskt. Vissa ungdomar sköter sig inte och kommer för sent till jobbet och så vidare. Men sedan tror jag att ett av problemen är att hitta en bra arbetsgivare, säger Gustav Holst.

– Jag har varit ute på praktik och på vissa arbetsplatser har jag inte trivts eftersom arbetsgivaren har dålig attityd mot de anställda.

I de fallen har Gustav inte känt någon lust att gå till arbetet säger han.

Men ska det styra om man går till jobbet eller inte - för att man inte har lust?

– Om inte jag skulle trivas på en arbetsplats skulle jag gått därifrån, säger han.

Flera arbetsgivare vittnar i rapporten om att det till och med är svårt att hitta sökande som klarar de mest grundläggande kraven på arbetsmoral. Som att komma i tid, dyka upp på jobbet varje dag, jobba när de väl är där och hålla tempot uppe.

– Med lite god fostran och pli från oss så är de jätteduktiga, säger läraren Katja Olsson på Restaurang och livsmedelsprogrammet.

Vad menar du med god fostran?

– Det är att man har en ödmjukhet. Vi skojar med dem, men man måste förstå allvaret också. Att börjar vi åtta så börjar vi åtta, annars får man gå hem igen och komma tillbaka nästa dag, säger hon.

Vilket ansvar har ni för deras arbetsmoral och attityd? Är det lärarnas eller föräldrarnas ansvar?

– Jag tycker vi tar ett jättestort ansvar över det, men vi uppfostrar inte - vi fostrar, säger hon. Vi lär dem för yrkeslivet sedan har vi givetvis mamma och pappa som gör det allra största jobbet.

Katja Olsson medger att dagens ungdomar är mer "curlade" idag jämfört med förr.

– Det kan väl vara bra till viss del, men man måste lära sig ta eget ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".