Arena hotell. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Familjen har bott på asylboendet på Arena Hotell i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Efter tre självmordsförsök – tonåring utvisas

"Min tonårsdotter vill hellre dö"
5:19 min

Victoria Vasic och hennes två barn utvisas i natt till Serbien. Trots att hennes tonårsdotter försökt att begå självmord tre gånger.

För drygt ett år sedan kom Victoria Vasic och hennes två barn till Sverige från Serbien.

Hon lämnade landet eftersom hennes man dog och hon hamnade på gatan. Victoria är rom och situationen för romer i Serbien beskriver hon som att de mer eller mindre är rättslösa.

– Jag vet inte var min familj är. Jag har ingen kontakt med någon. Jag är ensam med mina två barn. Jag säger det här till migrationsverket att jag är ensam. Jag vill ha hjälp, säger Victoria Vasic.

Eftersom familjen inte har något giltigt asylskäl fick blir de i natt utvisade tillbaka till Serbien.

Klockan 03:40 går planet från Göteborg och Victoria fruktar för sina barns liv.

Den äldsta dottern blev utnyttjad och hamnade i prostitution i Serbien och beskedet att de nu skickas tillbaka har tagit hårt på henne.

Hon har redan gjort tre självmordsförsök. Min tonårsdotter vill hellre dö. Han skär sig i handleden.

– Det finns ingen hjälp för barn i Serbien. Vart ska jag ta vägen. Jag har ingenting. Jag hamnar på gatan. Är man rom kan man göra vad som helst mot en.

Victoria Vasic säger att ingen tar hennes oro på allvar och hon förstår inte hur Sverige kan skicka en självmordsbenägen tonåring tillbaka till ett liv på gatan.

 – Jag frågar om hjälp men de säger att det inte är deras problem. Det känns som att jag inte är en människa utan en hund. Jag är rädd för min barns skull och för min egen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".