Mats Eriksson
Mats Eriksson tycker det är viktigt att Region Halland betalar för opinionsundersökningar i storregionsfrågan. Foto: Johan Tollgerdt

Ökande motstånd mot storregioner i landet

I en ny undersökning som Region Halland beställt är något fler än tidigare motståndare till regeringens förslag om sex storregioner.

Region Halland fortsätter sitt propagandakrig mot förslaget om att dela in Sverige i sex storregioner i stället för dagens 21 landsting och regioner.

Läs mer: 100 000 kronor för frågor om storregion

I den nya Sifoundersökning som Region Halland har beställt, den tredje i ordningen, så säger exakt hälften av svenskarna att idén med storregioner är ganska eller mycket dålig vilket är något fler än i den senaste undersökningen.

När man bryter ner svaren till varje län visar det sig att i alla län utom ett är motståndarna fler än dem som stöder idén. I Dalarna är det exakt jämnt, 35 procent för båda sidor.

Mest kritiskt är det i Norrbotten och Halland där 71 procent tycker idén är dålig. I Jämtland – som ser ut att slippa bli en del av Norrlands län – handlar det om 68 procent.

– Att undanta bara Jämtland med hänvisning till folkligt motstånd är ologiskt. Reformen saknar stöd i hela landet, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

Motståndet mot regionreformen är kompakt inom Region Halland. Enligt det första förslaget som kom i somras skulle Halland ingå i en storregion tillsammans med Västra Götaland och Värmland, något som de halländska politikerna blankt säger nej till.

Läs mer: Halland kämpar emot storregion

Motståndet är dessutom ganska spridd även inom rikspolitiken. I de blocköverskridande samtal som pågår mellan regeringen och allianspartierna så har Moderaterna sagt att de inte tänker gå vidare om inte folket får säga sitt i folkomröstningar medan Kristdemokraterna vill att regionerna ska bli fler till antalet än sex och mer statlig styrning av sjukvården.

Centerpartiet har inte gett något tydligt besked ännu, medan Liberalerna säger nej och Sverigedemokraterna, som inte deltar i samtalen, vill egentligen inte ha några förändringar alls.

Regeringens plan är att de första tre nya storregionerna ska bildas den 1 januari 2019. Länsstyrelser och landsting ska då slås ihop till länen/storregionerna Norrland, Svealand och Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".