fartkamera
Foto: Fredrik Sandberg / TT

137 böter, olagliga A-traktorer och indragna körkort

Polisen om satsningen mot fartsyndare
3:22 min

I tre veckor har polisen satsat extra på att komma åt fartsyndare i Region väst och nu presenteras resultatet.

137 hallänningar har fastnat i polisens laser när de kontrollerat fortkörningen. 28 procent av dem körde i det lägre intervallet – 6 till 9 kilometer i timmen för fort.

– Men sen är det några stycken som har gasat på rejält och kört av sig körkortet. Här i Halland var det tre stycken och i hela regionen var det 69 stycken, säger Jenny Wester, chef för trafikpolisen i Region väst.

Utrustade med kameror i bilarna har civila poliser kontrollerat hur aggressivt hallänningarna kör, som att ligga för nära andra fordon eller göra farliga omkörningar.

– Där kan vi visa upp en sekvens på när man har gjort den där farliga omkörningen, förklarar Jenny Wester.

Läs mer: Körde aggressivt – var påverkad av alkohol och droger 

De så kallade pilotbilarna har kunnat rapportera 485 stycken i Region väst som kört för aggressivt.

Det finns faktiskt en hel del folk som inte respekterar de trafikreglerna som gäller för oss alla, som utsätter oss andra och sig själva för risker.

Även mobila fartkameror har placerats upp över länet.

En fartkamera resulterade i ett ovanligt gripande, berättar trafikpolischefen. Det var när en polis hämta in den mobila fartkameran som han såg en bil som kör alldeles för nära framförvarande bil.

– Han kör efter den här bilen och stoppar den, berättar Jenny Wester.

Och det som började med ett kort avstånd slutade med att föraren rapporterades för rattfylleri, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, dopningsbrott och brott mot vapenlagen.

– Full pott nästan, kan man säga. Och där är det trafikbrott som ligger i grunden, säger Jenny Wester, chef för trafikpolisen i Region väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".