Kajsas hemlösa mamma bor i en bil i Halmstad.
Kajsas hemlösa mamma bor i en bil i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Hennes mamma är hemlös – sover i en bil

"Väntar på samtalet att mamma har frusit ihjäl"
2:15 min

I snart sex år har Kajsas mamma varit hemlös. Den senaste tiden har hon sovit i en bil i Halmstad. Dottern har försökt hjälpa, men förgäves.

Hjälpen till hemlösa behöver bli mer individanpassad enligt de som arbetar på nattcaféet i Halmstad. Så tycker också Kajsa, vars mamma sedan flera år tillbaka lever som hemlös. 

Man väntar på samtalet där någon säger att mamma har frusit ihjäl i bilen. Jag håller fast vid henne för att hon är min mamma, man försöker hjälpa så gott man kan.

Kajsas mamma drabbades av en depression för lite mer än sex år sedan. Det ledde senare till att hon enligt dottern förändrades helt.

Bland annat ska hon blivit paranoid och ha varit orolig för att hon är förföljd av olika människor. Ett beteende som gjorde att mamman blev av med jobbet och senare också sin bostad.

Hon hamnade på gatan och bor i en bil. Kajsa har på olika sätt försökt hjälpa, bland annat har hon föreslagit att mamman tar in på ett vandrarhem.

– Då blev hon galen, hon skrek på oss att vi var idioter. Då stängde vi dörren och hon gick därifrån, säger Kajsa. 

Mamman ska också enligt dottern avfärdat hjälp från socialtjänsten. Det enda som, enligt Kajsa, kan hjälpa – är att psykologimottagningen i Halmstad tvångsomhändertar mamman.

Kraven för ett omhändertagande är dock inte uppfyllda och Kajsa oroar sig för vad som kan hända om mamman inte får hjälp.

– Det behöver hända att hon gör någon illa och att hon på den vägen får hjälp av psykiatrin, sedan får man hoppas att det gått bra för den som blir skadad. Det verkar inte finnas något annat sätt att få in henne på behandling verkar det som, vilket är vad hon behöver.

Hon behöver ha hjälp för att kunna få leva ett värdigt liv. 

Att det behövs ytterligare insatser för hemlösa, utöver de som finns i dag, känner man igen på nattcaféet i Halmstad. Någonting som försvårar är att många drar sig från att söka hjälp, bland annat för att man skäms för sin situation – eller som i fallet med Kajsas mamma där det handlar om psykiska besvär.

Därför måste stödet från myndigheter och sjukvård vara ännu mer individanpassat än vad den är i dag. Så känner Yanders De Leon som jobbar på nattcaféet i Halmstad. 

– Många hemlösa vill inte synas, för att man skäms för sin situation eller för att man har andra problem. Hjälpen är helt enkelt inte tillräcklig, säger Yanders De Leon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".