De mest sålda MSC-märkta fiskarna i Sverige
1 av 2
De mest sålda MSC-märkta fiskarna i Sverige
Räkor.
2 av 2
Foto: Pi Frisk / SvD / TT.
Kaliber

MSC-märkt – trots ohållbart fiske

"Beståndet är inte så stort vi vill"
2:00 min

Tre av våra mest populära fiskar och skaldjur som hållbarhetsmärkts kommer från ohållbara bestånd eller bestånd där det bedrivs överfiske.

Märkningen MSC, som visar att fisken du köper inte riskerar att fiskas ut eller fiskas på ett ohållbart sätt, behöver inte alls vara en garant för att fisken är säker.

När det kommer till räkorna säger till exempel forskaren Massimiliano Max Cardinale som jobbar på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil att det gick för fort att MSC- certifiera räkfisket.

– Det är lite tvivelaktigt, det finns lite tvivel om varför man har certifierat det som hållbart fiske. Det är inte det, beståndet är inte så stort vi vill. 

P1-programmet Kaliber kommer fram till att:

  • Makrillen: överfiskad.
  • Nordhavsräkan : något överfiskad och enligt forskare ohållbart fiskad.
  • Torsk från Nordsjön, Skagerack: överfiskad.
  • Torsk från Nordöstra Atlanten: på gränsen till överfiskad.

P1-programmet Kaliber har granskat hur läget är för de MSC-märkta makrillarna, nordhavsräkorna och torsken och kommer fram till att de visst skulle kunnat fiskas på ett bättre sätt, trots märkningen.

För kunder påverkar märkningen valet av köp av fisk. 

– Det gör de. De vill veta exakt var fiskarna är fångad och alltihopa. Att den är kontrollerad och allt det där, säger Rejham Softich från fiskmakaren i Kungsbacka. 

Han tycker själv att märkningen är en bra grej.

– Den är spårbar och då vet man hur mycket man får fiska och inte, så det är en jättebra grej. 

Men samtidigt som du som köper räkor och tittar efter märkningen tror att allt är okej, så är det alltså inte så självklart.

Men MSC själva tycker ändå att märkningen är bättre än ingen märkning alls. Minna Epps är verksamhetschef på MSC. 

Fanns det några tvivel då när fiskena certifierades?

– Nej men den har varit i linje med att de har följt vår standard. Sen kan man önska att det såg bättre ut på olika håll, men då har man de här villkoren som ställs på fisket för att det ska förbättras. Jag ser väldigt positivt på att man går med så länge man uppfyller kravet på hållbarhet och man har utrymme för förbättringar, säger Minna Epps, verksamhetschef på MSC. 

Rejham Softich ska certifiera sin butik, även om han tycker att västkustfisket är bra även utan märkning så efterfrågar kunder MSC och han själv tycker att det är bra. 

– Ja, för vår del är den certifierad, men vi har inte fått papper på det, men vi jobbar på det. 

Det kostar lite då?
– Ja, det vet vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".