P4 Halland bevakade matchen som slutade i kaos när maskerade mnä stormade planen.
P4 Halland bevakade matchen som slutade i kaos när maskerade män stormade planen. Foto: Sveriges Radio.

Vem vill gå på maskerad med sten och bengaler?

Patric Ljunggren: Ingen fest – utan maskerad med bengaler
4:24 min

P4 Hallands reportrar möttes av vakter som kom springande. SPRING IN! SPRING TILLBAKA! DE KASTAR STENAR!

"En vansinnig Jordan Larsson, med tröjan i bitar"

P4 Hallands Estrid Wagersten om matchen i Helsingborg

När slutsignalen gick, och det var klart att HBK spelar i allsvenskan 2017 gick allt väldigt fort.

När domaren satte pipan i munnen var det bara att ta sig ner från pressläktaren, bort mot supportrarna som firade lite längre bort på läktaren.

Mitt under pågående intervju tittar jag upp, och ser ett gäng mörkklädda personer motas bort från plan, och framför dem står en vansinnig Jordan Larsson, med tröjan i bitar.

Det tar bara en kort sekund, sen är Jordan Larsson inte på planen längre, de mörkklädda planstormarna var bortmotade i ett hörn och sen begav vi oss i flygande fläng till omklädningsrummet.

De sista spelarna kom indroppande, vi gjorde flera intervjuer, med jämna mellanrum var det någon som gav ifrån sig ett segervrål. Det kändes lite som att spelarna fortfarande inte riktigt hade förstått vad som hade hänt.

Det var lite utav en återhållsam glädje, som sedan nådde sin kulmen när de andra journalisterna anslöt, champagnen sprutade – och till sist när spelarna gled genom spelargången och ut på Olympias gräs för att fira med fansen. 

Eftermiddagen led mot sitt slut, vi började packa ihop för att bege oss tillbaka till redaktionen i Halmstad.

Vi gick ut genom dörrarna, men hann inte komma mer än någon meter förrän vi såg några fotografer och vakter komma springande. SPRING IN! SPRING TILLBAKA! DE KASTAR STENAR!

Sekunden därefter var vi tillbaka inne på Olympia, dörren drogs igen bakom oss och sekunden därefter var den låst. Sen hörde vi dem. Vi hörde den vrålande mobben som rörde sig ett tiotal meter längre bort. Sekunden därefter hördes ljudet av sirener. Blåljus trängde igenom höstmörkret.

Först fyrtio minuter senare kunde vi lämna Olympia. När vi gick mot bilen möttes vi av kravallstaket som låg nedrivna på marken och flera knytnävsstora gatustenar som kastats av den arga mobben.

 

Vem vill bjudas till en maskerad med sten och brinnande bengaler?

P4 Hallands Patric Ljunggren om fotbollens framtid

Få gånger är himlen och helvetet så nära varandra som när en fotbollssäsong tar sin avslutning i med en direkt avgörande match.

I går hyllades Jordan Larsson i Helsingborg som en hjälte på Olympia när han säkrade sitt lags plats i allsvenskan med mindre än tio minuter kvar av kvalmatchen mot Halmstrad. Publiken ropade hans namn och ett ändlöst leende från honom nådde hela arenan genom storbildskärmen.

En kvart senare är hans liv ett helvete. Supportrar överföll honom och hans lag spelar i superettan.

För Halmstadspubliken gick färden åt motsatt håll. Från koleldarna i avgrunden mot himmelriket i en hiss där Marcus Mathisen tryckt på knappen uppåt med sina två mål.

Men laget som tog supportrarna mot stjärnorna fick själva fira i omklädningsrummet och inte bland fansen. Detta för att några maskerade personer spelade djävulen och förstörde festen.

Idrott skall vara känslor, det handlar om att vinna eller inte vinna. Det är känslan efter den obehagliga förlusten som många gånger skapar euforin de dagar man står där med medaljen om halsen.

Men om inte samhället och idrotten tar varandras händer mot våldet och den minoritet som förstör festen så är jag rädd att den stora arenaidrotten förlorar sin position som festplats.

För igår slutade festen i en maskerad där de maskerade männen var utrustade med sten och brinnande bengaler. Vem vill ha inbjudningskort till den tillställningen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".