Mikael Josefsson och Lennart Hvid
Mikael Josefsson och Lennart Hvid. Foto: Sveriges Radio.

Cyklar från Sverige till Paris för cancersjuka barn

"Alla är drabbade på olika sätt"
3:27 min

Mikael Josefsson och Lennart Hvid från Halmstad är engagerade i Team Rynkeby som nästa år ska cykla från Sverige till Paris – till förmån för Barncancerfonden.

– Kan jag göra en insats ska jag naturligtvis göra det. Det är inte svårt att engagera sig när man ser allt elände som finns. Alla som har friska barn borde öppna ögonen och se att vi kan göra en stor insats, säger Lennart Hvid, och fortsätter:

Man ser föräldrar som hoppas och tror... I dag vet vi att vi med de pengar vi får in så kan vi rädda fyra av fem barn. 

– Mitt engagemang är framförallt på grund av min syster, som gick bort i bröstcancer. Men alla är ju drabbade på något sätt. Vi har ju syskonen till alla drabbade som ofta får stiga åt sidan. Man måste tänka på att det är en hel familj bakom, säger Mikael Josefsson. 

Både Lennart och Mikael var med när Team Rynkeby cyklade från Sverige till Frankrike 2015, och den resan väcker många minnen.

– Största minnet är när vi var nere på barnsjukhuset i Lund, där vi startade vår resa mot Paris. Där var en liten pojke som satt i rullstol som hade en syrgastub som var större än honom, med slangar och allt. Då cyklar man gärna till Paris, man kan ha ont i rumpan, ryggen och axlarna men det spelar inte så stor roll, säger Mikael Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".