Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda barnen
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda barnen. Foto: Mats Lignell.

Rädda barnen: Många barn rädda att utvisas

"Många barn mår jätte, jättedåligt"
3:09 min

Många barn från Afghanistan känner rädsla och oro för att återvända till sitt hemland när de har fått avslag på sin asylansökan.

– Den bild vi har är att många mår dåligt, många barn är rädda. Det har delvis att göra med trauman från där de kommer ifrån, eller från själva flykten, säger Elisabeth Dahlin, som är generalsekreterare för Rädda barnen.

Många är rädda för tvångsutvisning – hur visar sig den rädslan? 

– Många barn är otroligt oroliga, väldigt rädda. Vi släppte nyligen en rapport om situationen i Afghanistan där vi pratade med 1000 barn. 91 procent av barnen hade drabbats av någon form av våld. Ett av fem barn är oroliga för att bli rekryterade till väpnade grupper, det är den verklighet de lever i. 

Elisabeth Dahlin menar att Afghanistan inte är ett säkert land för barn att tvångsutvisas till. 

Den nya asyllagstiftningen anser vi strider mot barnkonventionen. En av de viktigaste principerna i barnkonventionen är att beslut ska fattas utifrån barnens bästa, så vi menar att lagen om tillfälliga uppehållstillstånd måste rivas upp.

– Vi startade en hjälptelefon där barn kan ringa och ställa frågor. Det vi hör från barnen som ringer är att de är rädda, de vet inte vad som händer och framför allt vem man ska vända sig till när man inte mår bra. Vi har fått in över 1200 samtal och många barn mår jätte, jättedåligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".