SFI, studier, Tehuset, Karlskoga, kvinnor
Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Kritik mot lärarnas lönelyft

Skolverkets besked – rektorns lönelyft tas bort

Reportern: Så säger Skolverket om beslutet
0:35 min

Falkenberg tvingas dra tillbaka lönelyftet till vuxenutbildningens rektor. Kommunen valde att ge rektorn påökt – trots att vuxenutbildningen inte ingår i lärarlönelyftet.

Som P4 Halland har rapporterat lät Falkenbergs kommun vuxentutbildningens rektor ta del av det statliga lärarlönelyftet – trots att lärare inom vuxenutbildning står utanför satsningen 

Läs mer: Rektorn fick lönelyft – men inte lärarna

Nu tvingas kommunen dra tillbaka lönelyftet.

Skolverket har nu förklarat för kommunen att det inte är möjligt att ta del av lärarlönelyftet för arbete i vuxenutbildningen. Därför har kommunen meddelat att de inte längre söker några statliga pengar till rektorns lönelyft.

Rektorn själv hade inte sökt om att få lärarlönelyft, utan det är hans chef, Ulf Olsson, som beslutat att ge honom en löneökning på 3000 kronor med hjälp av statliga medel. 

– Skolledare kan vara aktuella för lärarlönelyftet under vissa förutsättningar. Men en grundförutsättning är att man jobbar inom vissa skolformer och då är vuxenutbildningen inte en del av det, förklarar Andreas Spång, som är enhetschef för statsbidragsenheten på Skolverket.

Texten uppdateras.

Relaterat

Mer om Kritik mot lärarnas lönelyft

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".