Hallands nyheter och Hallandsposten. Foto: Sveriges Radio.
Stampen vill spara in sex journalisttjänster i Halland. Foto: Sveriges Radio.

Sex journalister bort på HN och HP

"Troligen uppsägningar på Hallandsposten"
1:54 min

Stampens nya sparpaket innebär att tre journalister troligen kommer att sägas upp på Hallandsposten.

– På Hallands nyheter finns det en del vakanser som just nu ersätts av vikarier, och de kommer dras in, säger Håkan Bergström, facklig representant för Journalistförbundet på HN.

Det här är en del i det nya sparpaket som Stampen har presenterat. Totalt ska 34 tjänster bort, varav 14 redaktionella. Och sex av de senare försvinner alltså på de halländska tidningarna.

Tidningarna har redan drabbats hårt av nerdragningar. Innan det här nya varslet jobbar 30 journalister på HN:s redaktioner i Varberg och Falkenberg, men för sex-sju år sedan var de dubbelt så många. Håkan Bergström säger att ju färre journalister de blir, desto svårare är det att klara av att bevaka Halland.

– Förhoppningsvis kan vi fortfarande ge läsarna en hygglig bild av vad som händer i kommunerna, men det blir svårare att få tiden att räcka så att vi kan bevaka så mycket som vi skulle vilja, och så grundligt som vi skulle vilja, säger Håkan Bergström.

Vad känner du inför det här, att tre tjänster på respektive tidning ska bort?

– Det blir ju tuffare och tuffare att klara av uppdraget. Men vi finns ju kvar, och jag hoppas att det någon gång vänder, säger Håkan Bergström, facklig representant på Hallands nyheter.

Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare pågår och väntas avslutas i månadskiftet november/december.

P4 Halland har sökt chefredaktör Viveka Hedbjörk som inte vill kommentera varslet innan förhandlingarna är avslutade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".